Educatie

Docent Zernike, Harens Lyceum en Praedinius

Als vervanger gaf ik tekenen, cultuur, CKV, kunstgeschiedenis aan onder- en bovenbouwklassen op het Zernike College, Harens Lyceum en op het Praedinbius Gymnasium

Vanaf de zomer 2016 tot en met februari 2017 was ik werkzaam als docent. Ik heb cultuur gegeven aan onderbouw atheneum plus, Kunst Algemeen aan een vijfde klas atheneum, Tekenen aan een 4 HAVO-klas en CKV aan een 4 atheneum-klas. Ik heb met veel plezier lesgegeven.
Naast deze reguliere lessen heb ik Wokshops verzorgd in het kader van CKV. Hier bijvoorbeeld een aantal werken van de workshop PopNu. Naar aanleiding van Richard Hamiltons "Just what it is..", maakten leerlingen een update. Wat is nu het schoonheids ideaal, wat zijn gadgets, die we om ons heen willen, wat zijn onze toekomstdromen. Leerlingen maakten een remake van de beroemde collage van Hamilton.

Workshop Nieuwe Wilden

Leerlingen van de 3de klas van het Praedinius hadden de expositie "Nieuwe Wilden" in het Groninger Museum bezocht. Aansluitend heb ik met leerlingen geschilderd naar aanleiding van het werk van Walter Dahn.

De workshop vond plaats op Academie Minerva. Ik toonde het portret met 2 hoofden met bijl van Walter Dahn, wat ook in de expositie in het Groninger Museum te zien was. Een korte vergelijking met Andy Warhol, die ook portretten herhaalde in een werk. Hij becommentarieerde echter de (toen nieuwe) beeldcultuur en hield zich bezig met impact, kracht, maar ook inwisselbaarheid van het beeld. Deze betekenis van warhol, gaat bij Dahn verloren in het expressieve gebaar.
Er is wel ironie, maar we moeten ons afvragen of er niet twee hoofden zijn, domweg omdat er nog plek was voor nog een hoofd.
Ook het idee ontbreekt, dat wel leefde bij de klassiek expressionisten; wanneer we meer zouden leven en handelen vanuit ons gevoel, wanneer we minder zouden conformeren aan burgerlijke moraal, dan zou de wereld beter zijn. Het gevoel is puur, echt en liegt niet. Het is een bron waar je uit kan putten. Leerlingen namen hun schooltas mee. Ze maakten daar een bult van en schilderen deze. Leerlingen waren vrij daar dingen aan toe te voegen; de bult kan een muts zijn, maar ook een berg waar geiten op klimmen. Leerlingen werkten in groepjes van 2 of 3.
Leerlingen werkten op de grond, op groot formaat, nat in nat. Eerst een dunne onderschildering met grove schildersgereedschappen (stukken karton als spatels).

Zie kunst

Voor mijn afstuderen in juni deed ik onderzoek naar kunsteducatie voor kinderen in het Martini ziekenhuis

De Kunstberg wil, als onderdeel van stichting BeeldBepalend op de kinderafdeling van het Martini Ziekenhuis een kunstkar introduceren. De kar brengt kunst naar de kinderen toe. Opdracht van de specialisatiestage was educatieve inhoud te ontwikkelen voor deze kunstkar. Ik daarvoor heb mogelijkheden en kansen onderzocht van kunsteducatie voor kinderen op de kinderafdeling.
Download de samenvatting van mijn onderzoek.

Hendrik Nicolaas Werkman

Coördineren van workshops voor leerlingen van 5 scholen.

Ter gelegenheid van het Werkman-jaar coördineerde ik samen met Johan Postema in opdracht van Academie Minerva en het Groninger Museum, workshops voor leerlingen van 5 scholen.
Kunstenaar-drukker H.N. Werkman experimenteerde met materialen en technieken, waar hij als drukker mee bekend was. Bij deze experimenten liet hij zich niet beperken door enige conventie. Niet wat betreft materialen of technieken, maar ook niet wat betreft allerlei (kunst-)opvattingen. Hij riep kunstenaars om hem heen op tot vrijheid van de geest.
We vroegen ons af: hoe kruipen de leerlingen van nu in de huid van Werkman? Het Groninger Museum heeft de scholen in en om Groningen gevraagd om in de geest van Werkman de naam van hun school te verbeelden. Het Groninger Museum en de Opleiding Docent Beeldende Kunst en Vormgeving van Academie Minerva, Hanzehogeschool Groningen, werkten samen in dit project. Samen met Johan Postema heb ik met de scholen verschillende projecten opgezet en gecoördineerd. Het Werkman College, het Praedinius gymnasium, Kamerlingh Onnes, Het Lauwers College en CSG Wessel Gansfort deden mee.
Er kwam een overvloed aan bijzonder artistieke uitingen, in allerlei formaten en materialen. Bij dit project verscheen een publicatie met een selectie van Leerlingenwerk. De publicatie is vormgegeven door Julia Odenkirchen

Bovenbouwstage

Voor de bovenbouwstage op het Praedinius Gymnasium, heb ik een lescyclus gemaakt voor de vierde klas, over engagement.

Tijdens deze stage heb ik kunstgeschiedenislessen gekoppeld aan een praktijkopdracht. De praktijkopdracht rond Utopia/dystopia was opgezet door Marije Schrage, student docentenopleiding Minerva. De opdracht gaf ruimte voor verdere eigen invulling. Het project was in samenwerking met galerie Sign. We hebben de expositie, Parrhesia, in Sign bekeken en de opdracht beeldend in Sign gepresenteerd.
In de lescyclus over engagement heb ik verschillende kunststromingen en kunstenaars samen gebracht in één verhaal. Ik liet zien hoe de kunstenaarsgroep ASCO, een collectief van Chicano's uit Los Angeles vergelijkbare strategieën inzet als bijvoorbeeld het feminisme in de kunst. Hoe voor hen vorm, de muurschildering, een rol speelde in functie maar dat ze daarmee tegelijk ook teruggrepen op hun roots, de muurschilderingen van Rivera uit Mexico. Ook feminisme in de kunst kwam uitgebreid aan bod en het engagement van Werkman.
Ik vond het erg inspirerend rond een thema een mooie cyclus te maken met veel verschillende voorbeelden die toch sterk gecentreerd zijn rond een verhaal. Tijdens de stage kwamen mijn kennis, enthousiasme, en onderzoekende houding tot hun recht en ik heb de stage heel succesvol afgerond.

Actueel

Workshops


Workshops beeldende vorming, kunst, webdesign